top of page

Oikomishoito

Mitä oikomishoito on?

Miksi oikomishoitoa tehdään?

Sopiiko se minulle?

1556023211-adult-upper-onwhite-rt5-hr1-png_edited.png

Toiminnallista ja esteettistä korjaamista

Oikomishoitoa voidaan tehdä toiminnallisista syistä, esteettisistä syistä tai molemmista. Ammattilaisen silmin asianmukainen oikomishoidon suunnittelu lähtee kuitenkin aina paremman purennan luomisesta. Hyvä estetiikka ja toimiva purenta eivät ole ristiriidassa keskenään, vaan toimivien purennallisten perustusten päälle on hyvä rakentaa esteettisesti kaunis hymy!​

  • Toiminnallisessa oikomishoidossa purentaa parannetaan joko puremalihas- ja leukanivelvaivojen vuoksi tai normaalin kasvun takaamiseksi. Aina pelkällä oikomishoidolla ei kuitenkaan saada purentavaivoja rauhoitettua, jolloin tarvitaan tiivistä yhteistyötä mm. purentafysiologien ja muiden ammattilaisten kanssa.

 

  • Esteettisessä oikomishoidossa parannetaan kasvojen ja hampaiston estetiikkaa tarkalla hampaiden siirtämisellä. Estetiikan parantamista ei kuitenkaan ikinä tehdä purentaa heikentämällä. Ajoittain hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi tarvitaankin yhteistyötä myös muiden erikoisalojen ammattilaisten kanssa.

 

 

Varttunut ikä ei ole este oikomishoidolle

Oikomishoitoa voidaan tehdä kaiken ikäisille potilaille, varttunut ikä ei ole este hoidon suorittamiselle! Lasten ja aikuisten oikomishoidoissa on kuitenkin omat erityispiirteensä:

  • Lasten oikomishoidossa pyritään ohjailemaan kasvojen alueen kasvua mahdollisimman hyvän purennan saavuttamiseksi. Hoidon oikea ajoitus on ensiarvoisen tärkeää tehokkaan hoidon mahdollistamiseksi. Hoidossa käytetään erilaisia kojeita purentavirheestä riippuen ja usein hoidon aikana tarvitaankin useita erilaisia oikomiskojeita hyvän lopputuloksen saavuttaiseksi.

  • Aikuisten oikomishoidossa huomionarvoista on, että leukojen kasvun pysähtymisen vuoksi hoidossa joudutaan keskittymään lähinnä hampaiden siirtelyyn ja luisen hammasvallin muokkaamiseen. Useimmiten purentaa saadaan merkittävästi parannettua tavanomaisilla oikomiskojeilla, mutta vakavammissa purentavirheissä tarvitaan myös mm. suu- ja leukakirurgin osaamista. Suomessa nämä vaativammat hoitokokonaisuudet hoidetaan yleensä erikoissairaanhoitona sairaalaolosuhteissa. 

Miksi oikomishoidon erikoishammaslääkärin hoitoon?

Hampaiden oikomishoitoa tekee nykyään myös perushammaslääkärit erityisesti oikomiskalvoilla. Mikä sitten erottaa oikomishoidon erikoishammaslääkärin tavallisesta hammaslääkäristä? 

  • Oikomishoidon erikoishammaslääkärit ovat hammaslääkärin perustutkinnon jälkeen suorittaneet vähintään 3 vuoden lisäopinnot yliopisto-opetuksessa keskittyen kasvojen ja purentaelimen anatomiaan, fysiologiaan, kehitykseen ja purentavirheiden korjaamiseen. Näiden vuosien aikana muodostuu hyvä ymmärrys purennan turvallisesta muokkaamisesta. 
     

  • Purentaelin on erinomaisen herkkä ja kehittynyt kokonaisuus, jolla ihminen suorittaa monia perustarpeitaan syömisestä kommunikaatioon ja tunteiden ilmaisemiseen. Mikäli muutoksia lähdetään oikomishoidon keinoin tekemään, on erittäin tärkeää ymmärtää hoidon vaikutukset ja turvallisesti suoritettavien hoitotoimien rajat. Oikomishoito ei ole ikinä vain esteettistä hoitoa, vaan hyvän purennan on aina oltava hoidon keskipisteessä, jonka ympärille muut hoitotoimet määritellään.
     

  • Oikomishoidon erikoishammaslääkärin vastaanotolla voit luottaa siihen, että hoitavalla lääkärilläsi on riittävä ymmärrys ja tietotaito hoidon turvalliseen ja ammattitaitoiseen toteuttamiseen. Ihmiset ovat yksilöitä, eikä aina ensimmäisellä hoitosuunnitelmalla saavuteta toivottua hoitovastetta. Oikojan hoidossa voit kuitenkin luottaa siihen, että tällaisessakin tapauksessa laajan ammattitaidon ansiosta hoito saadaan suoritettua vaihtoehtoisin menetelmin.

Tervetuloa turvalliseen hoitoon!

bottom of page